Vedno se zgodi na potovanju! Ampak res vedno vsaj eden od otrok zboli… če ne že med potjo, pa po prihodu domov. Ravno smo se vsedli v avto, ko je zaspana Princeska zajokala in se prijela z uho… kar zvilo me je! Vsaj dve uri vožnje in otrok, ki trpi nadvse neprijetne bolečine. Na voljo sem imela sledeče:

Boleče uho je izredno neprijetno, zato mi ni niti na kraj pameto padlo, da se kar odpejemo in upamo na najboljše.

Hitro sem z dna prtljažnika izkopala mojo prvo pomoč… ok, glede na velikost je tudi druga, tretja in četeta pomoč… ampak pri otrocih nikoli ne moreš biti dovolj pripravljen 🙂 Kljub zavidljivem izboru spakiranih eteričnih olj med njimi ni bilo bazilike. Tako sem se odločila in staro mešanico za vsak slučaj malček okrepila s sivko in čajevcem. Mala seveda ni bila navdušena nad mazanjem obolelega mesta… a še pred mejo je ugotovila, da pomaga in me sama poklicala, naj jo namažem. Večino poti do doma je prespala in nasledbji dan ni bilo o bolečini ne duha ne sluha.

____________________________________

Nazadnje me je bolelo uho, ko je bil Levček star cca pol leta… malega vreščačka, ki je od štarta sovražil lupinico, sem sredi Ljubelja poskušala pomiriti, uspavati in spraviti nazaj do Ljubljane. Bril je mrzel veter. Malega sem zadekala, da je ven molil le mali nosek. Sebe nisem. Napaka. Še večja napaka, da nisem že takrat pomislila, kako bi si lahko pomagala sama. Nekaj let pozneje me je le srečala pamet. Kar nekaj načinov je namreč, da zaradi bolečega ušesa ne goltamo antobiotikov (za njih že vemo, da sicer počistijo slabe bakterije… a z njimi žal tudi dobre).

Gretje bolečega ušesa mi takrat niti na misel ni prišlo. Česen se ni znašel niti v moji kuhinji, kaj šele med zdravilnimi pripravki… v lekarni mi ga pač niso ponudili. Natresk je še ena ideja, ki jo je menda vredno poskusiti.

Že v otroštvu sem imela precej težav z vnetimi ušesi in tako se mi ni zdelo nenavadno, da jih ima občasno tudi Levček. Po nelaj rundah antibiotičnih pripravkov pa se mi je le zdelo malo preveč. Pikec vnetih ušes sicer še ni imel, pač pa je šla Princeska po Levčkovih stopinjah. Tudi ona ni ušla antibiotikom… a le enkrat!

Potem se je mama opogumila! Opogumila so me eterična olja, ki so eno za drugim vrstila dokaze o pozitivnem delovanju. Levček je bil prvi poskusni zajček, saj je že lepo povedal, kje, kaj in koliko ga boli. Uspešno! Malčki pa so slabši sogovorniki. Razen zdravnika, ne moreš pogledati v uho… prepuščen si na milost in nemilost opazovanju in interpretaciji. Pa vseeno je precej zanesljiv pokazatelj jok, cukanje ušes in zbujanje ponoči. In kar dober pokazatelj je, ko otrok ne zna govoriti, zna pa pokazati, kaj mu paše.

Kaj je naš akcijski plan pri namigu na boleča ušesa? Tukaj pridejo prav 3 eterična olja: sivka, čajevec in vse hvale vredna bazilika. Isti vrstni red je od blagih znakov neprijetnosti, do že vnetega ušeska.

Prvo pravilo: eterična olja se redčijo in to zelo! Karšnokoli olje bo v redu, priporočam pa kokosovo ali jojobino.

Drugo pravilo: manj je več! Raje naredite šibkejšo mešanico in jo mažite pogosteje.

Tretje pravilo: ni treba z glavo skozo zid! V kolikor ni izboljšanja, se eo postopoma dodaja in/ali zamenja. Tudi obisk zdravnika naj vam ne bo pod častjo… diagnoza in informacija o trenutnem stanju sta v veliko pomoč. Včasih so kljub trudu alternative potrebna moderna zdravila… a zakaj ne bi vsaj poskusilj?

Please follow and like us:

0 thoughts on “Boli me uho! Kako si lahko pomagam pred zdravili?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts

Alergije

Moja dishidroza in rešitve

Zakaj naslov MOJA dishidroza? Zato, ker je vsak organizem drugačen. Napisano je moja osebna izkušnja preteklih let in zelo upam, da še komu pomaga. Kaj je torej dishidroza? Ne bi se spuščala v teoretične definicije, Read more…

Otroci

Podoživljanje preteklosti skozi otroke

Veš tisti trenutek, ko otrok nekaj reče ali naredi in te v trenutku postavi v neko drugo dimenzijo / občutje? Zdajle imam v mislih negativen obrat. Tistega, ko te zagrabi vrtinec in se razjeziš ali razžalostiš, pa Read more…

Midnight thinking

Vrtec, šola in obdarovanje ob koncu leta – velik JA!

Mislim, da ni mame, ki se ne bi ob koncu šolskega leta srečala z vprašanjem obdarovanja vzgojiteljic, vzgojiteljev, učiteljic in učiteljev. Ker je spet konec leta, je tudi pri nas čas koordinacije in dogovarjanja. Pa Read more…