Nekje sem prebrala, da bi nekoč rimski vojščak dnevne potrebe energije zadovoljil z dvema velikima žlicama chia semen. Ta mala zrnca sem odkrila, ko sem na začetku poti z alergijo na jajca iskala alternative za recepte z jajci. Zdaj si jih večkrat dodam v jutranji müsli in opažam, da takrat lažje zdržim do kosila… brez pa bi ves čas nekaj grickala.

Kaj pa otroci? Tudi vaši večkrat brskajo za kakim sladkim prigrizkom? Se kdaj zalotite, da za popoldansko malico na igrišču ali doma kupite kar puding… tisti z očarljivo penico na vrhu in lepo slikico na pokrovčku? Kako so vaši otroci in porcije sadja? Ste kdaj pobrskali, koliko dobrih sestavin ima kaki?

Najprej razčistimo, da zaradi sem in tja kupljenega pudinga še niste slaba mama. Meni je “skušnjava” (žal ali na srečo) prihranjena zaradi alergij na mleko, pa občasno kupimo rižev puding.

“Ah, od enega pudinga ni še nikogar pobralo!” Res ne… tudi od ene cigarete, ene čokolade ali kozarca vina ne. Hudič se skriva v podrobnosti… v tem primeru se ta podrobnost imenuje navada, življenski stil, odvisnost… izberite svojo.

Ampak vprašanje tukaj ni toliko, zakaj za vraga bi sploh hoteli svojim otrokom ponuditi presladko konzervirano packarijo, ki jo priročno dozirano in okrašeno prodajajo v trgovini? Vprašanje je, zakaj ne bi otroške naklonjenosti pudingu obrnili v njihovo KORIST?

In kljub temu, da vem, da bodo moji trije vragci v življenju pojedli še marsikatero packarijo, si želim, da vsaj v večjem delu menija pomislijo nase in na bolj zdravo alternativo. In tale vam bo vzela minimalno časa… vašim otrokom (in vam) pa dala veliko več.

 

Torej, PUDING IZ KAKIJA IN CHIA SEMEN:

Potrebujete kaki in chia semena. Koliko? Recimo en do dva mehka kakija (ne t.i. vanila kaki) in žličko chia semen na osebo… za prvič. Jaz lupino odstranim oz. vsebino izdolbem z žlico. Po želji lahko uporabite tudi tanko lupino. Pazite le na morebitne pečke. Vse skupaj zmiksajte v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Nalijte v skodelice in pustite stati vsaj pol ure.

Naslednjič boste videli, kakšni so kakiji in kako “želejast” puding želite ter seveda, kako veliko porcijo. Več kot je chia semen, bolj je zmes kompaktna (ni treba pretiravati).

Prvo pravilo: če vaši otroci “ne marajo” kakija, jim ga ne omenjajte… obljubim, da ga ne bodo prepoznali.

Drugo pravilo” sladkobo sadeža se lahko lepo umiri z dodatkom… naši otroci so navdušeni nad “napufkanim” amarantom (mislim, da se reče ekstrudiran) kupila sem ga v Mullerju. Praktično nima okusa, zato pa zelo zabavno puhasto strukturo plus napolni prostor v lačnem želodčku. V skodelici amarant in kaki dekorativno zložite v slojih. Mlajšim od 2 let pa morda bolje že vnaprej zmešati.

Mi ta “posladek” z ali brez dodatkov večkrat vzamemo na izlet… nazadnje na primer tudi s kolesi v Vrsarju. Priročne so Avent posodice za shranjevanje mleka, ki so pri nas odalužile svoj prvotni namen.

Tudi včeraj smo naredili različico… spodaj je bil vanilij puding (najbolj osnovni, na riževem mleku in s slabo polovico kokosovega sladkorja).

Tokrat je bilo kanček premalo chia semen… a ker je bil spodaj še običajni kompaktni puding, je delovalo kot sadni preliv.

Nisem še poskusila z drugim sadjem, ampak mislim, da bi delovalo s kakršnokoli smoothie varianto.

Please follow and like us:

0 thoughts on “Zdrav posladek: kaki s chia semeni”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts

Alergije

Moja dishidroza in rešitve

Zakaj naslov MOJA dishidroza? Zato, ker je vsak organizem drugačen. Napisano je moja osebna izkušnja preteklih let in zelo upam, da še komu pomaga. Kaj je torej dishidroza? Ne bi se spuščala v teoretične definicije, Read more…

Alergije

Moj otrok ima ekcem / alergijo / atopijski dermatitis. Kaj pa zdaj? 2. del: Nega atopične kože

V prejšnji objavi smo okvirno ugotovili, čemu se moramo v osnovi izogibati in kaj nas spravi iz ravnovesja. Kaj pa narediti ekcemom? Koža je poškodovana, verjetno vneta precej v globino. Naučiti se jo morate negovati Read more…

Alergije

Moj otrok ima ekcem / alergijo / atopijski dermatitis. Kaj pa zdaj? 1. Del: Vzrok

Izpuščaji, dermatitis, alergije, ekcemi… Za tole objavo (serijo objav) sem se odločila, da povzamem odgovore na množico vprašanj, ki se na FB (pa tudi v živo) pojavljajo na to temo. V dveh stavkih komentarja je namreč Read more…