Pregovor starejši od smernic hranjenja, ki sem jih ravno prebrala v sicer meni dragi skupini na FB Dojiva se. Na kratko: kravke mleko, sladkor, gluten, jajca, mesno-zelenjavna mineštra uvedeno do 5. meseca dojenčkovega življenja.

Vse lepo in prav, dokler nisem prebrala komentarjev pod objavo. Toliko vzvišenosti, pokroviteljstva in naduvanosti (ja, ta izraz mi je še najbolj na mestu) s strani mamic, ki imajo luksuz, da jim ni treba “komplicirati”. Žalostno 🙁 predvsem zato, ker ne vidijo dlje od svojega nosu.

Sploh je zadnje čase nek naval nostalgije na temo “40-140 let nazaj je bilo vse boljše” – nihče ni imel alergij, raka, vsi dojenčki so spali 12 ur, vsi malčki so znali ogenj zakurit in imeli žepni nož, otroci so sedeli mirno za mizo in hkrati lahko divje plezali po drevesih, nihče ni bil zlorabljen ali ugrabljen, nihče ni bil lačen ali brez strehe nad glavo, vsi so si med seboj pomagali, zdravnik je imel čas za vse, nihče ni pomislil na istospolna nagnjenja, nikomur ni bilo hudega od ravnila učitelja, vsi odrasli so bili spoštovanja vredni… in sigurno še kaj…

Prav smešno je, kako smo “krivi” danasnji starši, ki so nas vendar vzgojili naši starši in njih njihovi… kar čudežno je nakaj kliknilo in zadnjih 30 let so otroci zaradi vesoljčkov pozabili vse nauke svojih prednikov? Lari fari!

Na primeru uvajanja hrane lahko povem takole: Med nosečnostjo si niti v sanjah nisem predstavljala, kaj pomenijo alergije. V širsi družini ena gospa ne sme glutena in eno na zrela leta napenja kravje mleko, to je bilo to! Na hrano nisem posebaj pazila. Ma koga hecam… po prvih 4 mesecih bruhanja sem pojedla vse, kar mi je prišlo pred usta! Smernice patronažne sem pazljivo poslušala in si vseeno mislila, da tako strogo se jih pa menda ni treba držati. Dojila sem in se držala načela “ne kompliciraj”. A dojenček mi je hitro “sporočil” težave in dieta brez določenih živil je pomagala. Uvajali smo kljub vsemu po “urniku” in prvi rojstni dan pričakali s kožo nič kaj primerno za slavnostne slike. Malo po malo mi je potegnilo (ja, uradna medicina tu ni kaj prida prispevala v pravo smer), da ima otrok nekaj alergij in ob zavijanju oči okolice sem forsirala dieto, ki mu je ustrezala. Newsflash: zavijanje oči in komentarji v stilu “naš je pa pri 2 mesecih pil kravje mleko, pa je čisto ok” ne pomagajo NIČ! Tudi ni furanje dijete prav nič zabavno in nisem se počutila nič “moderno”.

Pri drugi nosečnosti sem komplicirala, ampak v drugo smer – zavestno sem pazila, da pojem sem in tja nekaj alergenega… ker baje se dojenček tega že v maternici navadi in morda sem v prvi nosečnosti kaj izpustila. Dober mesec po porodu je bilo kristalno jasno, da alergije ponovno so, le prej sem jih identificirala.

V tretje smo ponovili vajo in ja, takrat pa sem resno “komplicirala” pri uvajanju hrane. In ne glede na mnenja nekaterih, nisem pri tem prav nič uživala! Skrbela me je samo dobrobit mojega otroka. Do takrat sem o alergijah izvedela že marsikaj več, kot vam povedo naši pediatri ali alergologi. Stvari, ki si jih v sanjah nisem predstavljala in ki mi (nasprotno od prepričanja, da je to moderno) večkrat ne pustijo spati. Poleg vsega pa je zadnji porod tudi pri meni sprožil alergije in z njimi izredno neprijetne posledice.

Torej povzetek – pri nas nismo alergični, ker bi bilo to zabavno ali moderno. Nasprotno, komaj čakam, da minejo in gremo lahko na dopust v kak all inclusive aranžma… da lahko na morju kjerkoli naročimo sladoled… da ne rabim ob vsakem rojstnem dnevu gostiteljici sporočati, česa pa naš ne sme in skrbeti za poseben kos torte… pa to je vse samo majhen delček, pač inkomodacija in stalni strah. Veliko hujše so posledice alergij, ampak to je že tema zase.

Od tod jeza nad nepremišljeno samohvalo in medsebojnem trepljanju po hrbtu mamic, ki imajo luksuz, da njihovi otroci nimajo posledic po zaužiti hrani, menda zato ker one pa niso “komplicirale”. V njihovih očeh so diete in alergije samo modna muha (izredno draga, mimogrede). Ne razumejo in ne želijo razumeti, kaj vse se skriva za alergijami, od kod pridejo… in nenazadnje, da pri obstoječem trendu in navadah zelo verjetno tudi njihove potomce čaka podobna zgodba.

Da ne bom krivična, veliko več poznam mamic, ki se potrudijo razumeti… resnici na ljubo, pa večinoma nismo edini primer v njihovi okolici. Kakorkoli že, z izkušnjo ali brez nje bi od civiliziranih ljudi pričakovala malo več razumevanja, četudi bi šlo samo za osebno izbiro posameznika ali družine, da nečesa pač ne je. Kaj sodobni način prehranjevanja pomeni na dolgi rok, pa bo (žal) pokazal šele čas in upam, da ne bo na meniju preveč zarečenega kruha.

Please follow and like us:

0 thoughts on “Zarečenega kruha se največ poje – alergije niso hec in modna muha!”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts

Mummy time

Objemček so-mamicam

Se tudi ti kdaj počutiš, da si postala “samo” mama? Da si del sebe potlačila v ozadje in zdaj ne veš več točno, kje ga najdeš? Rabiš en velik topel objem? (ok, vem, preveč risank, Read more…

Midnight thinking

Priprave na delo od doma “mama style”

Berem nasvete, kako se pripraviti na delo od doma…   Zjutraj vstanite, kot običajno. Brez skrbi, se vsaj en od otrok zbudi še prej, kot običajno.   Pripravite si delovni prostor. Ne na kavču, ne Read more…

Midnight thinking

Mama, oprosti najprej sebi

Bližajoča polna luna, retrogardni  Merkur, PMS ali samo utrujenost, naveličanost? Nekaj, vse ali še več se nabira te dni. Počutim se nezadovoljno, nerazumljeno, nemočno, jezno nase in na svet. Ne čutim povezanosti niti sama s Read more…