V nosečnosti in času dojenja se mamice soočamo z nešteto dilemami. Je to špikanje ok? Lahko pojem, kar mi paše? Kaj obleči čez trebuh? Kaj ob bolezni? Ali lahko poleti spijem kozarec piva ali zvečer kozarec vina? Sem se preveč zredila? Ali imam premajhen trebuh?

Ja, morda to so samo tista »malenkostna« vprašanja, ki se nam prikradejo v misli in ni moj namen zdaj naslavljati resne dileme ali celo zdravstvene težave. V mislih imam bolj to, kako rešujemo ta malenkostna in na videz nepomembna vprašanja. Večina nas verjetno vpraša kar prijateljice.

In kakšni so odgovori? Ravno toliko je različnih, kot je ljudi, ki z najboljšim namenom odgovarjajo 😉 Z najboljšim namenom pravim, ker večina dejansko ne ve, kaj se dogaja s telesom mamice, niti tega kaj se zdravstveno dogaja v ozadju. Odgovorijo oz. odgovorimo v stilu »jaz sem med nosečnostjo spila na mesec 10 Lekadolov, pa je bilo vse ok« ali pa »joj nikakor, moja prababica je vedno govorila, da ne smeš umivat las« ali pa »ne smeš jesti tega, ker jaz sem imela nosečniško sladkorno«.

Kaj je skupnega vsem tem odogvorom? Jaz jaz jaz ali ona ona ona… in kje smo mi, ki odgovarjamo nosečki, dobili informacije? Spet od naših prijateljic ali prednic s popolnoma drugačnimi primeri, okoliščinami, pogoji življenja in lastnimi izkušnjami! Dejansko NE VEMO in se zanašamo predvsem na lastno izkušnjo ter »baba rekla, baba kazala«. Tu pa je bolje biti previden, kot nenamerno prijateljici dati slab nasvet samo zato, ker »pri meni je bilo vse ok«.

Pravzaprav je vse od kajenja, alkohola, kave in »Lekadolov« slabo za dojenčka! Tako v nosečnosti, kot med dojenjem. In kakor verjetno res ni dober šok za telo mamice in posledično ploda, da se navade spremenijo čez noč, je to nekaj, na čemer moramo delati. Samo zato, ker »njej pa nič ni bilo« in je otrok na videz dobro prenesel, niti približno ne pomeni, da je to res! In zato, ker je družbeno sprejemljivo, da se spije kaka kavica, kozarček vina, občasna tableta ali pokadi priložnostni cigaret… to NE pomeni, da je pametno količine posplošiti »če sem enega, lahko pa tudi pet«… NE pomeni, da če si ga včeraj, nima veze, če ga še danes, jutri, pojutrišnjem.

 

Eno je udobnost, drugo je odvisnost, tretje je razvajanje.

In povem vam, da se vse da premagati, če se želi!

Namesto Lekadola lahko počivaš, lahko raziščeš nežnejše naravne alternative. Ja, nekaj časa (in morda denarja) ti bo vzelo, ampak to je naložba za tvojega otroka in vajino prihodnost!

Odvisnost je fino naslovit že pred nosečnostjo ali pa biti vsaj toliko odgovorna in vztrajna, da se res res potrudiš zmanjšati na minimum. Če ne zase, pa za tvoje nedolžno bitjece, ki ga nosiš pod srcem.

Razvajanje… hja vem, včasih zapaše kozarček nečesa… ampak poudarek je na VČASIH.

 

Ne govorim kar tja v en dan, vse to sem poskusila. Lekadolov vseh treh nosečnostih nisem vzela 10. Pa sem imela hude glavobole! Moja najhujša obsesija in odvisnost je bil sladkor – nekaj, česar se sploh ne zavedamo, dokler se ne želimo ali moramo odvadit – in sem se, za svojega otroka (zase se verjetno ne bi). Ob kakršnemkoli uživanju »razvad«, sem to omejila ne na kozarčke, ampak požirke.

In sem preživela. In kljub trudu so otroci alergiki… kljub trudu sem nekaj falila… ali pa so falili že moji predniki in na splošno družba z razvojem. Če bi vedela KAJ, bi se potrudila še bolj. Ker roko na srce… to, kar sem delala, je bil čisti minimum, ki bi moral biti osnova za naprej.

Zato mi je hudo, ko preberem nasvete, katere tablete so »meni ok« kljub nosečnosti/dojenju. Hudo mi je, ko slišim nosečko, da raje kot, da je živčna, pač skadi tisto škatlico na dan. Hudo mi je, ko slišim, da naj bi bil »deci rdečega« celo priporočljiv. In še bolj hudo mi je, ko slišim koga z dobrim nasvetom, ki je »popljuvan«… ker to je itak samo kompliciranje. Kompliciranje je v naših glavah, je izgovor in zanikanje naše nevednosti. Smo v coni udobja in nočemo iz nje… dokler nas kaj ne prisili… in postanemo mi tisti, ki »kompliciramo«.

 

Bodite srečni in zdravi <3

 

Please follow and like us:

0 thoughts on “Bolje, da spiješ kozarec vina. Bolje, da vzameš Lekadol. Bolje, da skadiš cigaret.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts

Midnight thinking

Mama, oprosti najprej sebi

Bližajoča polna luna, retrogardni  Merkur, PMS ali samo utrujenost, naveličanost? Nekaj, vse ali še več se nabira te dni. Počutim se nezadovoljno, nerazumljeno, nemočno, jezno nase in na svet. Ne čutim povezanosti niti sama s Read more…

Alergije

Moja dishidroza in rešitve

Zakaj naslov MOJA dishidroza? Zato, ker je vsak organizem drugačen. Napisano je moja osebna izkušnja preteklih let in zelo upam, da še komu pomaga. Kaj je torej dishidroza? Ne bi se spuščala v teoretične definicije, Read more…

Otroci

Podoživljanje preteklosti skozi otroke

Veš tisti trenutek, ko otrok nekaj reče ali naredi in te v trenutku postavi v neko drugo dimenzijo / občutje? Zdajle imam v mislih negativen obrat. Tistega, ko te zagrabi vrtinec in se razjeziš ali razžalostiš, pa Read more…