DOBRO JUTRO KODČKI!

Včeraj sem morala hčerko razčesat – ima sicer (zenkrat) ravne ampak zelo hitro zavozlane lase. In sem se spomnila, kako so meni veeedno govorili, naj se počešem… never ending story! Bolj sem česala, slabše je bilo. Sčasoma poskusila peno, pa žele… sama lepljiva packarija. Lasje so se mi mastili, ljudje govorili, naj si jih manj perem 🤔 Fast foward nekaj desetletij kasneje… ste že slišali za Curly Girl Method (CGM)? Jaz sem pred kratkim in moji kodri so navdušeni!

Na začetku je vse zelo zmedeno. Peri brez sulfatov, balzamiraj brez silikonov, alkoholi, vodotopno, obteženo, naloženo, refreshano, scrunch, SOTC, S2C, co-wash (umivanje z balzamom, ja), pene, geli, pomade, poroznost, proteini, vlaga, sušenje… in še 2x toliko! Mene je kar vrglo in več tednov sem samo tiho spremljala objave v FB skupinah. Najprej sem gledala slike transformacij, ki so me sčasoma opogumile, da začnem dejansko brati postopke. Dejstvo je, da se valovite in kodraste lase neguje POLOLNOMA DRUGAČE, kot ravne. Razliko sem opazila po nekaj pranjih, v zadnjih mesecih pa so lasje vedno bolje 😊

Izdelkov je veliko, a pri nas malo dostopnih (se pa da naročiti preko spleta, precej tudi iz EU). Precej je nesramno dragih, nekaj pa smešno poceni in enostavnih za uporabo. Aja, ne pozabimo, da se kodraste lase razčesuje mokre in namazane z balzamom. Zjutraj se niti ne poskusite dotakniti tiste krtače od ogledalu! Prstki in v najsabšem primeru široki glavnik naj bodo vaši najboljši prijatelji.

Bistvo pa je, da so kodrasti lasje suhi. ZELO SUHI! Pobarvani še toliko bolj, ker so praviloma bolj porozni in poškodovani, hitreje izgubljajo vlago. Zato se pogosto tudi hitreje mastijo. Torej 2 točki: vlaga in hrana (proteini) za vaše kodrčke. Ob tem bo treba premetati šampone in izločiti vsaj tiste z najmočnejšimi sulfati, ker las preveč “slečejo”. Nasprotno z logiko mastnih las, vam bodo hvaležni za nego, ki se iz las NE izpere. Ko bodo lasje začutili, da imajo dovolj vlage in hrane, se bo lasišče manj mastilo. Ne vem kdaj (če sploh) sem v življenju brez večjih težav počakala 5 dni do naslednjega pranja.

In seveda, nagradno vprašanje za milijon dolarjev…. kaj narediti z jutranjo grivo, če se ne smem počesati?!? Hiter in poceni recept sem kar posnela in je na moji FB strani (EDIT: se ga trudim dat gor, takoj ko uspe). Potrebovali boste ogledalo, vodo in čim preprostejšo aloe vero. Če imate suhe konice, pa še pikico leave-in balzama/kreme ali kvalitetnega olja.

Video je amaterski, spodaj pa slikica povzetka prej in potem (na FB prispevku boljša resolucija):

Poudarjam, da je to quick fix… ni želeja, pene ali drugih učvrščevalcev, tako da hudih športnih ali vetrovnih dni ne bo zdržalo. Za več nasvetov in izkušenj pa še povezava v slovensko FB CGM skupinico: https://www.facebook.com/groups/848758358806820/ . Če razumete angleško in nemško, se vam splača pobrskati tudi v drugih skupinah. A kot rečeno, je precej omenjenih izdelkov težko dostopnih.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Kodrčki in CGM”

Tina · 23. september, 2020 at 16:26

Katere izdelke točno pa uporabljate za svoje kodre? Iščem ideje za prav vse (šampone, balzame, maske, kreme za lase, gele in pene). Trenutno se že 3 mesece trudim s CGM izdelki pa se mi še vedno pojavlja frizz. Umila sem jih tudi z jabolčnim kisom, vendar tudi to ne pomaga. Moj postopek je takšen, da jih najprej z glavo obrnjeno navzdol umijem s šamponom, nato razčešem, dam masko za 5 – 20 min, ponovno razčešem, da se enakomerno porazdeli, nato dam balzam za max 5 min, nato leave in kremo in na koncu gel. Zavijem jih v bombažno majico ali brisačo iz mikrovlaken za cca 15-20 min in potem pustim, da se posušijo na zraku. Je treba še kaj dodati v ta postopek?

    Jasna · 9. marec, 2021 at 18:47

    Uf, tale komentar se je pa skril nekam med odobritve 🙁
    Sama uporabljam kar nekaj različnih izdelkov. Rada se igram z njimi in iščem kombinacije. Že v osnovi je pri meni glavna razlika med zimo (izdelki brez glicerina) in ostalimi letnimi časi.
    Na Instagram profilu imam nekaj slik rezultatov pralnih dni z različnimi kombinacijami. Imejte pa v mislih, da je vse odvisno od tipa las. Pri nas smo 3 kodrčki in še nisem našla rutine, ki bi od začetka do konca ustrezala vsem trem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja