Zakaj naslov MOJA dishidroza? Zato, ker je vsak organizem drugačen. Napisano je moja osebna izkušnja preteklih let in zelo upam, da še komu pomaga.

Kaj je torej dishidroza? Ne bi se spuščala v teoretične definicije, pogooglajte (tule npr. lepo na kratko piše: http://skinfairytale.si/2018/03/12/dishidroza/). Na kratko pa je to reakcija kože na nekajneko neravnovesje v telesu. Kaže se po navadi v obliki malih mehurčkov, ki srbijo in po praskanju rosijo. Zadeva pride »iz globin«, zato je koža močno poškodovana in tudi ko ustavite izbruh, traja še kar nekaj časa, da se zaceli.

Pomembno je tudi vedeti, da je dishidroza le ena od oblik dermatitisa in potencialne alergijske reakcije.

Kaj je vzrok dishidroze? Po mojih izkušnjah alergije, porušeno hormonsko ravnovesje npr. po porodu, stresni hormon kortizol, porušena črevesna flora, preobremenjena jetra. Pri meni je bila nekako kombinacija vsega. Po porodu so se mi pojavile alergije na mleko, kvas, citruse, nekatere vrste mesa. Stresa ob treh otročkih in kasneje še službi vsekakor ni manjkalo. V mesecih po porodu se nisem prav zgledno prehranjevala. Dojenje je črpalo moje zaloge. Skratka, moje telo je bilo v razsulu, čeprav se tega nisem zavedala.

Začelo se je z malo ranico med prsti. Pediatrinjo sem na posvetovalnici mimogrede vprašala za mnenje in svetovala mi je kortikosteroid, ki smo ga imeli doma za Pikca. Ampak v zadnjih letih sem se o kortikosteroidih precej naučila in nikakor me ni mikalo, da bi se mazala. Prizadeto področje se je počasi širilo, najslabše je bilo od pozne jeseni do pomladi.

Prihodnjo zimo se je stanje ponovilo. Tokrat je bilo tako hudo, da sem se naveličala stalnega srbenja, nošenja bombažnih rokavičk ves čas, jutranjih ran in neskončnih poskusnih protokolov mazanja vsega mogočega. V nekem trenutku sem vse preklela in rano, ki je takrat pokrivala približno polovico zgornje strani moje leve dlani, mezinček in prstanec namazala s kortikosteroidom Locoidon (naj bi bil med najmilejšimi). Po standardnih navodilih sem na tanko mazala 3-4 dni in stanje se je hipoma izboljšalo. Že tretji dan ne bi nihče opazil, da je z mojo kožo karkoli narobe. Prevrtimo naprej slab teden, ko je moja koža ponorela! Ekcem se je v dveh dneh pojavil, razširil do polovice podlahti in mezinček mi je tako otekel, da mi je popokala koža. Noro srbenje je bilo tisti hip moja najmanjša skrb. Vse skupaj je bila tipična jo-jo reakcija na konec mazanja kortikosteroida (pa čeprav je to trajalo le nekaj dni). Otroci nikoli niso imeli tako zelo hude jo-jo reakcije (na srečo!). Vedoč, kakšna bi bila terapija po 3 minutnem pregledu zdravnika, sem se odločila še zadnjič poskusiti umiriti reakcijo. Zelo zelo redčen Locoidon sem mazala dvakrat na dan. Postopoma sem ga še dodatno redčila in zmanjševala razmake med uporabami. Tako sem po slabih dveh tednih prišla do tega, da sem imela sicer na večji površini, a po intenzivnosti enak ekcem, kot pred posegom po tem hudičevem mazilu.

Končno sem si priznala, da bo potrebno več. Pila sem glino, naredila doTerrin detox, jemala probiotike, kombinirala kreme (najbolje so se obnesle kreme lastne izdelave, SkinFairytale in doTerrin zeleni losijon) in mešanice eteričnih olj. Mislim, da je bilo naslednje leto, ko sem poskusila kremo z zeolitom in še leto kasneje, ko sem zeolit poskusila tudi piti (kot pred tem dve leti občasno glino).

Otrokom že leta dodajamo večjo količino D vitamina. Sploh pri Pikcu, ki je med njimi najhujši alergik in atopik, se je D vitamin izkazal za zelo primeren dodatek z vidika stanja kože. Toplo priporočam, da si greste testirat nivo D vitamina v krvi. Večini ljudi ga primanjkuje. Mlajša otroka sta (kljub dolgemu bivanju na morju in pred tem dodajanju) v začetku jeseni dosegla nivo v spodnjem razponu “zaželenega”. Pri tem je dobro omeniti, da je razpon v Sloveniji postavljen nižje, kot v nekaterih naprednejših evropskih državah. Sebe še nisem testirala, je pa to v načrtu. Zaenkrat opažam, da se stanje kože o rednem jemanju 2-3.ooo i.u. veliko lažje vzdržuje.

Letos je stanje na moje veliko veselje vzdržno. To pomeni, da shajam brez bombažnih rokavic in zgolj s Tubifast povoji, kopico krem in hidrolatov. Ampak to gre! Končno si lahko privoščim tudi pomiti krožnik ali skodelico v službi, ne da bi se po poti domov do živega spraskala zaradi vode in še huje – praška za posodo. Ob obisku stranišča je seveda neizogibno umiti roke… letos je dovolj, da si jih res takoj po umivanju namažem z ustrezno kremo. Ne smem pa pozabiti na večerno in jutranjo nego, sam se en izpuščeni dan hitro pokaže.

Še vedno se držim diete, ugotovljene na bioresonanci in testirane v praksi. Vmes sem po nesreči v kavarni dobila kavo z navadnim mlekom… posledica: 1 mesec rane na gležnju. Poskusila sem jesti pohano meso, ki se mu le olupila pohano skorjico… posledica: dober mesec izbruha dishidroze na roki. Baka je mislila, da “samo 1 žlica” mleka v domačih mlincih ne bo problem… ob vsakem obisku poslabšanje težav na rokah in rana na vratu (verjetno tudi v kombinaciji z mehčalcem perila, zato zadnje čase nosim prevleko za blazino s seboj, kamorkoli grem).

In kaj je moj “zmagovalni protokol”? Poleg diete, probiotikov in občasnega poskusa razstrupljanja črevesja/telesa. Vlaženje! Ne mislim mastenja kože… mislim vlaženje… tisto, ko se vam zdi, da koža vse prehitro posrka vase kremo in zato le-ta ni dobra. Zmagovalne tu so zame 3: DIY po receptu z delavnice Maje Vodan, doTerra zeleni losijon in SkinFairytale AtopicCream. Včasih le rabimo kaj bolj mastnega in tu se rada poslužim kar enostavnih masel (mangovo, karitejevo) in spet SkinFairytale ProtectBalm (tale je malo vlažilen tudi sam po sebi) ali AtopicBlam. Kadar kožo mastim, spodaj pošpricam hidrolat, namažem, spet pošpricam hidrolat, zaščitim s povojem tipa Tubifast in le-tega spet pošpricam s hidrolatom. Slednje pomaga tudi ponoči, kadar me zbudi srbenje.

V primeru prizadetih dlani ali prstov na rokah si lahko v Sanolaborju kupite bombažne rokavičke. Imajo več velikosti. Jaz sem jih včasih obrnila okrog, ker so me šivi dražili. Prav tako lahko npr. odrežete z rokavic del prstnega dela ali več njih in tako povečate svojo funkcionalnost med nošenjem. Vsekakor pa jih nosite ponoči, spodaj seveda na debelo namazano vse, kar pomaga.

Potem pa je tu še miritev izbruha, blaženje srbenja ipd. Takrat imam najraje cinkovo mazilo. Prej sem zaradi velike uporabe pri sinu naročala iz preko Etsy iz ZDA mazilo od Stephanie Hope Apothecary. Zdaj vzamem kar SkinFairytale, pa še malo bogatejše je z drugimi sestavinami. Kadar je koža nekje na meji, zvečer zmešam AtopicCream in ZincBalm.

Po potrebi in glede na situacijo kremam in mazilom dodajam eterična olja. Verjetno bom več o tem napisala kdaj kasneje. Malo se namreč bojim, da ko napišem, katero olje je npr. meni ok in ga dam res res malo, se bo našel kdo, ki bo pomislil “več je bolje” in že tako poškodovano kožo še bolj kompromitiral.

Ah ja… moje novo odkritje letošnje zime je to, da ob prvih znakih izbruha ali srbenja zvečer spijem dozo zeolita. Pogosto gre namreč za overload nečesa v telesu, morda celo kakšna navzkrižna alergijska reakcija in zdi se mi, da zeolit lepo veže nase strupe. Srbenje se namreč v večini primerov zelo umiri.

Please follow and like us:

4 thoughts on “Moja dishidroza in rešitve”

Natalija Novak · 22. marec, 2020 at 20:24

Zdravo. Najlepša hvala za vaše izkušnje. Me pa zanima kje ste kupila Zeolit in katera? Lp Natalija

    Jasna · 22. marec, 2020 at 22:05

    Zivjo Natalija! Zeolit sem kupila na Zeolitslovenija.com. Znamka je pa ZeolithMED.

maja · 17. maj, 2020 at 14:12

zelo hudo oblikk imate, tudi jaz se soocam z sishiddozo hdaj ze 4 leta, zacelo se je prav tako po porodu. Po naklucju sem odkrila, da mi pomaga olje svetlina, vsak dan vzamem kapsulo in zanimivo, da je zadeva obstala v nekem stanju, ko ni nihanj, samo kot neka hrapa koza je. Zadeva se mi je rudi malce poboljsala, ko je otrok postal malo samoastojen in jaz manj utrujena, pa spati je zacel. Toliko, mogoce vam pomaga, ker vem kaksno trpljenje je to.

Maja · 12. junij, 2020 at 13:00

Meni pomaga svetlinovo olje, kasule. Naključno sem odkrila, da mi pomaga. Zadeva je ves čas v stanju “zatona”, ko to jemlje, kar pomeni, da kjer bi morali biti srbeči in boleči mehučki je sedaj ves čas hrapava koža oz taka kot je “običajno” ko gre izbruh v zaton. Moram pa vsak dan jemati, drugače se stanje vrne v prvotno. Edino pravo “zdravilo” za to pri meni je počitek in spanje, spoščenost, česar pa je v zadnjih letih bolj malo in posledično so tudi težave.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts

Alergije

Moj otrok ima ekcem / alergijo / atopijski dermatitis. Kaj pa zdaj? 2. del: Nega atopične kože

V prejšnji objavi smo okvirno ugotovili, čemu se moramo v osnovi izogibati in kaj nas spravi iz ravnovesja. Kaj pa narediti ekcemom? Koža je poškodovana, verjetno vneta precej v globino. Naučiti se jo morate negovati Read more…

Alergije

Moj otrok ima ekcem / alergijo / atopijski dermatitis. Kaj pa zdaj? 1. Del: Vzrok

Izpuščaji, dermatitis, alergije, ekcemi… Za tole objavo (serijo objav) sem se odločila, da povzamem odgovore na množico vprašanj, ki se na FB (pa tudi v živo) pojavljajo na to temo. V dveh stavkih komentarja je namreč Read more…

Dermatitis

The best DIY labelo ever!

Lani sem poskusila naredit svoj prvi DIY labelo. Ok, že predlani, ampak takrat so bili vazelinčki v posodicah. Zame je pravi labelo tak v tubici, ki se rola in ne packa s prsti. Prvi je Read more…