Včasih naletim na kako objavo in si jo shranim za kasneje, ko bom imela čas prebrati. Velikokrat potem pozabim ali ne utegnem. Tole pa sem vesela, da sem prebrala https://oopsi.si/vsem-mamicam/ ! Na kratko, (že dolgo na tapeti) neprimerno komentiranje naključnih mimoidočih na vzgojo prav tako naključno mimoidočih mamic. Huh ja, imamo tudi mi svoj delež »incidentov«. Ampak, kar se me je v konkretnem primeru dotaknilo, je bil del, ki se je nanašal na izgled otroka, kot posledica bolezni – deček ima očitno neke vrste dermatitis in neznana gospa se je čutila poklicano pred otrokom kritizirat mamo, češ kaj ne poskrbi zanj!?!

 

Sploh ne vem, kje bi začela, saj je to preprosto NAROBE na toliko nivojih!

Prvo kot prvo, pred malim otrokom se teh stvari ne govori! Otroci imajo čustva, močna čustva in imajo domišljijo… skupaj z negativnimi komentarji to ni dobra kombinacija. Deček se svojega stanja zagotovo zaveda in ne rabi dodatnih kompleksov.

Drugo, gospa fantka in mame ne pozna. Kaj ona ve, kaj niso že vse poskusili in koliko noči so prebedeli zaradi težav. Dejstvo, da na to ni pomislila, pove veliko več o njej, kot o dotični mamici. Če bi jo zares skrbelo, bi pristopila k mami in prijazno vprašala, kaj je fantku. Nikoli nisem zamerila nikomur, ki je iskreno izrazil skrb… nasprotno, vesela sem bila kakega nasveta ali izkušnje.

Tretje… fino, da se na slabe komentarje vedno najde nekdo, ki zraven potegne. Ko je treba pomagati, pa se taki lepo potuhnejo ali še bolje, sprašujejo, zakaj nihče drug ne pomaga.

_________

In zakaj se me je to tako dotaknilo? Ker sem bila »tam«… in bom verjetno marsikatero zimsko obdobje, ko se vsaj enemu naših sončkov poslabša dermatitis. Niti ne nujno zimsko… trenutne vročine tudi ne minejo brez posledic za marsikaterega atopika.

Nazadnje je bilo res hudo, ko so alergijski testi pokazali alergijo na »le« eno vrsto oreščkov. Alergologinja je mimogrede dala navodilo, naj ostale oreščke in še nekaj drugih v praksi problematičnih (a na testu negativnih) alergenov poskusimo kar doma. In smo jih… nekaj načrtno, nekaj po krivdi božičnih dobrot, ki so potihoma našle pot do malih prstkov… posledica? Bila sem več mesecev v koži te mamice, ki »noče ali ne zna poskrbeti za svojega otroka«. Pa mi lahko verjamete, da sem hotela in poskušala! Mali borec pa je hotel in poskušal z mano! Pobrala sem vsak nasvet, ki sem ga dobila… raziskala, pretehtala, poskusila. Nemalo ljudi iz okolice je izrazilo skrb, ampak na lep način in videlo se je, da jim ni vseeno.

_________

Tem »gospem«, ki znajo komentirati samo navidezno neposobnost in kako so »one rojevale zdrave otroke« lahko rečem samo dvoje:

  1. Bodite vesele, da so vaši otroci zdravi.
  2. Lov na čarovnice je že zdavnaj mimo. Namesto neumestnega komentiranja se raje zaprite v stanovanje, kot so se v vaših časih (in se mnogi tudi danes) zapirali »bolani« in »drugačni«, da bi se izognili zgražajočim pogledom, neumestnim komentarjem, celo javnemu linču.

In če kdo misli, da sem groba ali nesramna…

…pomislite, kaj taka nepremišljena beseda naredi človeku (malemu otroku!!!) ki mu koža ne pusti brezskrbnega otroštva vrstnikov. In sam ni za to nič kriv! Prav tako nikogar ne ogroža in ni nalezljiv.

…pomislite, kako so generacija za generacijo (ja, tudi te gospe in gospe pred njimi) nepremišljeno zastrupljale naš svet in posledice tega se med drugim kažejo tudi v obliki alergij in dermatitisov… in kar je najhuje… tako delamo še naprej.

…pomislite… poskusite si v najbolj groznih sanjah predstavljati, kako je, če te srbi… srbi tako neznosno, da se buden ali v spanju praskaš do krvi, do bolečine! Ker bolečino je lažje prenašati, kot to neznosno srbenje 🙁

…to NI naša izbira!

In ta ista ali podobno misleča gospa bo mojemu alergiku na igrišču ponujala Barnija ali Smokije… kljub moji prošnji, izrecni prepovedi… ker “kakšna grda mama otroku ne privošči dobrote… ti kar vzemi čisto malo, saj mami ne bo vedela”… o pa bom vedela… vedela bom tisti hip, ko se bo otrok začel praskat, ko bodo butnili ven rdeči fleki, ki jih Claritine ne bo ustavil, ko bo začel otekati v obraz in bomo leteli na urgenco. In če jo zasačim, vse tole gor ne bo nič v primerjavi s tem, kar bo dama slišala.

 

Alergija, dermatitis, atopični dermatitis, ekcem… to so besede, ki mamicam, ki se s tem srečujemo pri svojih otrocih, spustijo meglo na oči! To so razlogi za neprespane noči, fizične muke otrok in psihične muke staršev, pogosto nemočnih proti zahrbtnemu in vztrajnemu sovražniku. Se vam zdi, da pretiravam? Lahko rečem samo, da imate v tem primeru srečo, ki se je niti ne zavedate. Morda me razumete zaradi osebne izkušnje? Potem lahko rečem samo, iskreno upam, da najdete luč na koncu svojega tunela… en velik objem in vse dobro vam želim.

Please follow and like us:

0 thoughts on “Tako se preprosto ne dela ALI Besna mama alergika”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts

Midnight thinking

Vrtec, šola in obdarovanje ob koncu leta – velik JA!

Mislim, da ni mame, ki se ne bi ob koncu šolskega leta srečala z vprašanjem obdarovanja vzgojiteljic, vzgojiteljev, učiteljic in učiteljev. Ker je spet konec leta, je tudi pri nas čas koordinacije in dogovarjanja. Pa Read more…

Alergije

Moj otrok ima ekcem / alergijo / atopijski dermatitis. Kaj pa zdaj? 2. del: Nega atopične kože

V prejšnji objavi smo okvirno ugotovili, čemu se moramo v osnovi izogibati in kaj nas spravi iz ravnovesja. Kaj pa narediti ekcemom? Koža je poškodovana, verjetno vneta precej v globino. Naučiti se jo morate negovati Read more…

Alergije

Moj otrok ima ekcem / alergijo / atopijski dermatitis. Kaj pa zdaj? 1. Del: Vzrok

Izpuščaji, dermatitis, alergije, ekcemi… Za tole objavo (serijo objav) sem se odločila, da povzamem odgovore na množico vprašanj, ki se na FB (pa tudi v živo) pojavljajo na to temo. V dveh stavkih komentarja je namreč Read more…