Spomnim se svojih začetkov praktične uporabe eteričnih olj… kako me je bilo malo strah in kako me je ta strah vodil varno skozi “brzice” raznoraznih nasevtov na spletu.

Veste, eterična olja niso voda, niti med ali Nutella, da bi jih človek užival neposredno z žlico. So naravna, a v prekomernih količinah lahko tudi nevarna!

Kako leto nazaj sem tako med drugim naletela na primer, ko je mamica dojenčku kar iz flaške mazala neredčeno olje čajevca po ustni votlini. Revček je imel soor ali nekaj podobnega.

Prvo pravilo (ki ga potrjuje tudi redka izjema) je, da eteričnih olj (sploh na otroke) nikoli ne nanašamo neredčenih… še najmanj na sluznico! Za primerjavo, kako učikovito je lahko eterično olje že v majhni in varni koncentraciji, dajmo primer…

7 letnik je dobil afte in ranice na ustni sluznici. Neprijetno in boleče. V lonček ene mini marmelade smo zmešali kokosovo olje in kapljico čajevca (Melaleuca alternifolia). Mazal se je neredno, le kadar je bilo že moteče. Tretji dan pa je bil dosleden in zvečer ni bilo več ne aft, ne ran, le še malenkost občtljiva sluznica.

Nauk zgodbe: Pri eteričnih oljih velja “manj je več” in več velikokrat niti ni potrebno. Če je 7 letniku pomagala koncentracija manj kot 1%, zagotovo ni potrebno dojenčku mazati čistega olja. Potrebna pa je doslednost in pogosto nanašanje.

Vem, da želite svojim otročkom najbolje. Ne želite, da trpijo. Iščete načine, kako hitro in učinkovito pomagati. In zagotovo ne želite nepotrebnega tveganja stranskih učinkov.

Kako boste to dosegli? Uporabite kvalitetna olja “jedilne” kvalitete. Vedno začnite z minimalno koncentracijo oz. s časom po izkušnjah, koliko je pomagalo.

 

Mimogrede, ste vedeli, da se čajevec odlično obnese tudi pri izredno nadležnem impetigu?

Kako pa ga vi uporabljate?

 

Please follow and like us:

0 thoughts on “Eterično olje čajevca in otroci”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts

Mummy time

Objemček so-mamicam

Se tudi ti kdaj počutiš, da si postala “samo” mama? Da si del sebe potlačila v ozadje in zdaj ne veš več točno, kje ga najdeš? Rabiš en velik topel objem? (ok, vem, preveč risank, Read more…

Midnight thinking

Priprave na delo od doma “mama style”

Berem nasvete, kako se pripraviti na delo od doma…   Zjutraj vstanite, kot običajno. Brez skrbi, se vsaj en od otrok zbudi še prej, kot običajno.   Pripravite si delovni prostor. Ne na kavču, ne Read more…

Midnight thinking

Mama, oprosti najprej sebi

Bližajoča polna luna, retrogardni  Merkur, PMS ali samo utrujenost, naveličanost? Nekaj, vse ali še več se nabira te dni. Počutim se nezadovoljno, nerazumljeno, nemočno, jezno nase in na svet. Ne čutim povezanosti niti sama s Read more…