Pretekli vikend sem se spomnila na moj blogec… že skoraj diši po naftalinu :p Mogoče je čas, da ga malo obudim?

Uf, veliko se je zgodilo v tem času!

Nekje je treba začet in tole sem našla v osnutkih… vtipkajte v Google “ali sem noseča”… meni se zdi noro, koliko ljudi sploh ne ve, kako otrok nastane… izven dejstva, da je potreben s.e.x. v neki obliki.

Nekatera vprašanja so za jasnovidce 😉 Na forumih je postalo že skoraj nemogoče najti kakšen uporaben nasvet ali izkušnjo, ker mrgoli vprašanj s premalo podatki in predvsem brez minimalnega vedenja o ženskem telesu.
“Skupaj sva se kopala v bazenu… ali sem noseča?”
“Spolne odnose sva imela pred tremi tedni… ali sem noseča?”
“Zamuja mi 8 dni… ali sem noseča?”
“Všeč mi je fant iz sosednjega razreda… ali sem noseča?”
… pa najbolj banalnih verjetno niti nisem izbrala.

Dobronameren nasvet, ko se odločite za otroka: vzemite si nekaj ur in preberite osnove o ženskem ciklusu, ovulaciji in oploditvi. Tudi dr. Pušenjak na Mon-u ima uporabne nasvete. Lahko greste na kak tuj portal… če znate angleško, se meni dopade fertilityfriend.com, kjer si lahko znake tudi beležite in najdete veliko uporabnih vsebin (osnoven je brezplačen, en mesec lahko koristite tudi napredne vsebine in imajo tudi mobilno aplikacijo).

Če si otroka ne želite, obstajajo tabletke za naslednji dan… get one!!!! To bo veliko lažje kot razmišljanje ali celo splav. Pred SO pa se podučite vsaj o pogojih zanostitve (vsaka druga mladostniška revija ali izbraževalno gradivo) in uporabljajte zaščito (kondomi niso tako dragi ;).

Drugače pa nekaj točk, brez katerih bo težko:
1. Malo žensk ustreza statistiki 14+14=28.
2. Da boste poznale svoj cikel in dejanske dneve pred in po ovulaciji, se bo treba opazovat.
3. Nosečnosti brez izliva (torej dvakrat ven in not malo za hec) skoraj ne more biti.
4. Test nosečnosti je lahko pozitiven (odvisno od občutljivosti) max 4 dni pred pričakovano menstuacijo (v primeru, da imate redne) in nikakor PRED samo ovulacijo in oploditvijo.
5. Po oploditvi (pogoj je ovulacija) je nekaj dni do vgnezditve in šele takrat se začne izločati hormon, ki ga nosečniški testi zaznajo. Nekaj dni traja, da je hormona dovolj, zato prej kot 10 dni po ovulaciji nima smisla zapravljati denarja in živcev za test.
6. Ta isti hormon je odgovoren za nosečniške znake. Če jih “imate” takoj po ovulaciji, so najbrž psihiološki, ali kot je že nekdo omenil, lahko posledica kake okužbe ali bolezni.

Potem je pa še cela znanost o plodnih dnevih, ovulacijskih testih in življenski dobi semenčič in jajčeca.

Dejstvo je, da nekaterim “uspe” mimogrede, nekateri se matrajo dolgo časa… lahko so razlike tudi pri isti osebi za različne nosečnosti. Menda je vsak mesec, če je zdravstveno vse ok in dober tajming med 20 in 25% možnosti, da se “prime”. Zato lepo počasi in potrpežljivo 🙂

Še moj primer, da ne govorim kar tja v tri dni. Prvič nama je brez dodatnih info uspelo prvi mesec po resni odločitvi. Drugič tudi že drugi mesec, ampak sem točno vedela, kdaj se kaj dogaja in prvi mesec kiksnila tudi zaradi prevelike rezerve pri “ciljanju” punčke. V tretje sem se le odločila postaviti čimbolj optimalne pogoje za punčko (o tem kdaj drugič) … uspelo je, se mi zdi tretji krog… torej ni vedno enako in vprašanje, koliko časa bo še trajalo. Kar sem se naučila je, da je škoda denarja za prezgodnje teste in da je včasih na mati naravo treba kak dan, mesec ali leto počakati.

Srečno vsem, ki si želijo štručko 🙂

Please follow and like us:
Categories: Baby time

0 thoughts on “Dragi vedeževalec: “Ali sem noseča?””

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Related Posts

Baby time

Bolje, da spiješ kozarec vina. Bolje, da vzameš Lekadol. Bolje, da skadiš cigaret.

V nosečnosti in času dojenja se mamice soočamo z nešteto dilemami. Je to špikanje ok? Lahko pojem, kar mi paše? Kaj obleči čez trebuh? Kaj ob bolezni? Ali lahko poleti spijem kozarec piva ali zvečer Read more…

Baby time

Ninica nanica

Veliko otrok si v neki fazi izbere “ninico”. Pri prvem in drugem sem se celo trudila, da bi se na eno navadila. Z Levčkom smo namreč imeli kar nekaj težav z uspavanjem in eden od Read more…

Baby time

Nosek nosek, povej… kdo najbolj diši v deželi tej?

Voh je izreden čut! Ne pove nam samo, ali nekaj diši ali smrdi. Lahko nas v trenutku ponese nazaj v prijeten ali neprijeten čas naše preteklosti.   Otrokom lahko pomaga sprejeti nove okoliščine. V vrtcu Read more…